Resveratrol verbetert insulinegevoeligheid

Activatie van ‘sirtuins’
Wouter de Jong – Pro Active Medicine

Resveratrol is een polyfenol die van nature voorkomt in rode wijn, druiven, moerbeien en pindas. Dierstudies toonden al aan dat resveratrol eiwitten activeert, zogenaamde ‘sirtuins’ (afgekort SIRT), die specifiek betrokken zijn bij de energiestofwisseling. Tien pre-diabetische mannen van gemiddeld 72 jaar met een BMI van gemiddeld 29 kregen gedurende vier weken 1, 1,5 of 2 gram resveratrol. Ze kregen de resveratrol na een maaltijd die bestond uit 110 gram koolhydraten, 20 gram eiwit en 20 gram vet. Plasma glucose na deze maaltijd was lager na de suppletie met resveratrol. Andere waarden die te maken hebben met insulinegevoeligheid verbeterden ook. De dosering resveratrol die nodig was bleek niet uit te maken, 1 gram had vergelijkbare effecten met 2 gram [1].

Eerder onderzoek door de Universiteit Maastricht liet zien dat resveratrol een gunstig effect heeft op de energiestofwisseling bij mensen met overgewicht. Na inname van resveratrol – een natuurlijke stof die voorkomt in voeding – treedt verbetering op van de algehele gezondheidstoestand. In het onderzoek kregen elf mannen met overgewicht gedurende 30 dagen in willekeurige volgorde een placebo of 150 mg resveratrol per dag toegediend in de vorm van een supplement. Na een tussenperiode (wash-out) van vier weken werd de studie herhaald met het andere supplement (cross-over).

De studie liet zien dat resveratrol – via activatie van de zogenaamde ‘AMPK-SIRT1’ route – de energiehuishouding en celstofwisseling beïnvloedt en zorgt voor onder andere verlaging van de bloedsuiker en insulinespiegel, vermindering van leververvetting, een toename van de mitochondriële functie en daling van de hoeveelheid ontstekingsstoffen in het bloed [2].

Referenties

  1. Crandall JP, Oram V, Trandafirescu G, et al. Pilot Study of Resveratrol in Older Adults With Impaired Glucose Tolerance. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012 Jan 4.
  2. Timmers S, Konings E, Bilet L, et al. Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolism and metabolic profile in obese humans. Cell Metab. 2011 Nov 2;14(5):612-22.

Tags:,

Het is niet meer mogelijk om te reageren.