Het werkterrein van de Vitaalcoach

Als je het mij vraagt, kan er geen twijfel bestaan dat voeding één van de belangrijkste factoren is die onze gezondheid bepaalt. Maar dat betekent niet dat je alle gezondheidsproblemen kunt oplossen door simpelweg je dieet te veranderen. Er zijn meerdere factoren die je gezondheid beïnvloeden en dat is juist het werkterrein van een Vitaalcoach. In mijn praktijk, welke ik gestart ben als gewichtsconsulent, hoor ik heel vaak van mijn cliënten dat ze gezond eten. En al zouden ze perfect eten, voelen ze zich wel gezond? Zijn ze gezonder dan de persoon die misschien niet heel bijzonder goed eet, maar slaapt als een roos, zijn of haar lichaam regelmatig laat verwennen met een goede massage, veel plezier heeft in zijn/haar werk en veel buiten te vinden is?
Ik denk dat het grootste obstakel voor je gezondheid niet je dieet is, maar je geest. Natuurlijk is het belangrijk om goed te eten, te zorgen dat je niet te veel omega-6 binnen krijgt en bijvoorbeeld de glucose-fructosesiroop te mijden. Het optimaliseren van je voeding is slechts een schakel in het geheel van een goede gezondheid. Vlak daarbij het belang van je geest niet uit. Wat is je blinde vlek? Waar zit je zwakke schakel? Het is niet moeilijk om je sterke schakels te versterken, maar kom eens uit je comfort-zone en versterk juist je zwakke schakel!
Dan hebben we het nog niet gehad over het belang van bewegen. Er zijn zoveel redenen om te bewegen. Sporten is goed voor je hart, longen, bloed en bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, vethuishouding, lichaamssamenstelling, botdichtheid, versterking van het kraakbeen, toename lenigheid, mentale stemming en emotionele weerbaarheid, weerstand, waak en slaapritme, geheugen en leren, verbetering van je spijsverteringen toename van je libido.
Maar er is nog meer in het leven dan gezondheid… Ik denk dat het goed is om alles in de juiste verhoudingen te zien. Lekker en gezond eten, lekker te bewegen en goed voor jezelf te zorgen. En daarbij niet te vergeten de 80/20 regel, zoals we die van John Schott geleerd hebben. Als je alles voor 80% goed doet, kun je die 20% lekker doen waar je zin in hebt!

Gezonde groet, Manuela Broos
Vitaalcoach

www.gezondheids-coaching.nl

Tags:, , , , , , ,

Het is niet meer mogelijk om te reageren.