Alarmbellen

Alles in de natuur streeft naar evenwicht. In de grote chaos van het leven probeert ieder mens zijn eigen balans te vinden. Elke verandering in ons leven betekent een mogelijke verstoring van ons evenwicht. Zowel positief als negatief ervaren veranderingen vragen om aanpassingen. De plotselinge file op weg naar die belangrijke afspraak, je aanstaande zeer gewilde promotie, de onverwachte ziekte van een dierbaar persoon, je aanstaande verjaardagsfeest. Al deze situaties kunnen in je zenuwstelsel de alarmbellen doen luiden. De alarmbellen zijn in dit geval stresshormonen die je lijf aanmaakt. De bedoeling van deze hormonen is dat je alerter wordt. In eerste instantie komen je zintuigen scherper te staan zodat je meer waar kunt nemen. Meer waarnemen en bewuster zijn van alles dat om je heen gebeurt, betekent een gunstige en effectieve ondersteuning om te komen tot een goede oplossing.

iStock_000018585639XSmall

Cortisol is een stresshormoon dat het lichaam aanmaakt wanneer de stresssituatie ‘langer’ duurt. Langer durende stress is heel ongezond voor ons lichaam. Vooral op de langere termijn heeft cortisol veel schadelijke effecten op ons lichaam en geest. Het doet de bloedsuikerspiegel stijgen en geeft een verminderde werking van het afweersysteem waardoor je vatbaarder wordt voor allerlei ziektes. Verder draagt cortisol ertoe bij dat aandoeningen van spieren en gewrichten veel trager genezen en het versterkt ook nog eens het proces van botontkalking. Een onschuldige aandoening bijvoorbeeld als een tenniselleboog kan door een verhoogde cortisolspiegel in het bloed soms maanden gaan duren.

Of een nieuwe gebeurtenis in ons leven een negatieve stressor wordt, heeft veel te maken met de duur van de situatie: hoe langer, hoe slechter. De file was onverwacht en je komt te laat op je afspraak. Om dan ‘s avonds nog wakker te liggen is eigenlijk ineffectief. Leer te luisteren naar de alarmbellen in je lichaam. Kenmerken van te lang rinkelende alarmbellen zijn: slecht en onrustig slapen, vaker vermoeid zijn, vaker boos en geïrriteerd, verminderde eetlust of eetbuien, slecht kunnen concentreren, spontane fluittonen in de oren, moeilijkheden met je beeld scherp stellen, vaker naar het toilet moeten, klamme handen, neiging tot hyperventilatie, vaker ziek, chronische rug- en nekpijnen, slecht genezende kwaaltjes aan de spieren, etc. We zouden hier nog wel een twintigtal andere kenmerken op kunnen schrijven. Natuurlijk kunnen ook andere oorzaken een rol spelen bij deze klachten. Heb je echter de laatste jaren of maanden teveel hooi op je vork gekregen of genomen dan zou het zo kunnen zijn dat je een loopje met jezelf aan het nemen bent.

Besef dat dit mede veroorzaakt wordt door het oude systeem gelegen in je zenuwstelsel, dat ergens ver weg in de evolutie is ontstaan. Het helpt om je om iets te gaan doen aan de nieuw ontstane situatie. Wellicht een mooi moment om daadwerkelijk ook iets te gaan doen om je leven weer in een goede richting te keren.

Tags:, ,

Het is niet meer mogelijk om te reageren.