Tussen je oren

Hijgend vertelt de zwetende wielrenner aan de interviewer: “Als het tussen je oren niet lekker zit dan kan je het wel vergeten in de eindsprint”. ‘Tussen je oren’ is verworden tot een gevleugelde uitdrukking in de sport. Stap je naar de huisarts met je nekpijn of rugpijn, vraagt deze of alles thuis of op het werk wel lekker gaat. Mensen kunnnen geprikkeld reageren op zulk soort vragen van een arts of hulpverlener. “Ik beeld me mijn klachten toch niet in, ik voel het echt zo, het zit niet tussen m’n oren!”.

Moderne mensWees gerust, in bijna alle gevallen beeld je jezelf niets in. Wanneer wij onder negatieve stress of spanning staan vinden allerlei reacties in ons lichaam plaats die maken dat we gevoeliger voor klachten en aandoeningen worden. Het lichaam ziet een stressvolle gebeurtenis als een potentiële bedreiging. Het lichaam wil gaan handelen om de bedreiging ongedaan te maken. Dit heeft te maken met een oud systeem in ons zenuwstelsel lang geleden in de evolutie ontstaan. Wij mensen liepen nog rond op de vlakten op zoek en op jacht naar voedsel terwijl we zelf een aantrekkelijke prooi waren voor grote roofdieren. Dat waren nog eens spannende tijden! Bedreigende situaties waren overal aanwezig. Het lichaam beantwoordt zulke situaties o.a. met de aanmaak van stresshormonen. Deze maken dat je harder kunt vluchten of vechten. Dieren in de natuur vertonen dezelfde reacties op bedreigende of onverwachte situaties. Alleen met dit grote verschil dat wanneer de bedreiging voorbij is de stress ook over is. De zebra ligt niet drie dagen wakker van het feit dat hij op het nippertje aan de leeuw ontsnapt is.

De moderne mens loopt niet meer op de vlakte maar staat in de file, vluchten kun je niet uit die rij auto’s. De beer op de weg is de hete adem van je baas in je nek, en dit los je niet op door hem direct een muilpeer te verkopen. Toch reageert het stresssysteem hetzelfde als in de oertijd. Het gevolg is dat er ‘tussen je oren’ chemische reacties plaatsvinden die uiteindelijk het lichaam meer stresshormonen laten aanmaken. Deze stresshormonen hebben een positieve bedoeling, zij prikkelen je tot het ondernemen van actie. Nu zijn we op het punt aangekomen waar het fout kan gaan. Het grote verschil tussen mensen en dieren is dat wij meer hersens hebben en nog lang kunnen nadenken over de stresssituaties. Nadenken wordt piekeren en malen. Vaak wordt geen actie ondernomen om de stresssituatie op te lossen of lijkt dit te moeilijk te zijn. Mensen aarzelen, treuzelen, komen niet voor zichzelf op of zijn bang om adequate maatregelen tegen de stress te nemen. De balans slaat uiteindelijk door naar de verkeerde kant.

Hoe het nu zover kan komen heeft o.a. te maken met je stressbestendigheid. Deze wordt mede bepaald door je karakter en persoonlijkheid, levenservaringen, voedingstoestand, overtuigingen, inzicht en herkenningsmogelijkheden. In het omgaan met stress is veel te leren. Stress kun je zien als een stuwende kracht die je veel mooie momenten en ervaringen in je leven kan bezorgen. Omgaan met stress en het herkennen van je eigen goed bedoelde reactiepatronen op ‘moeilijke’ situaties kan de last op je schouders enorm verlichten. Een Vitaalcoach heeft de juiste tools om je verder te helpen.

Tags:, , ,

Het is niet meer mogelijk om te reageren.