Eenvoudig en goed mediteren

Ben je werkelijk een vrij mens? Als dat zo is, dan zullen er geen ideeën, oude ervaringen, gewoontes etc. tussenbeide komen wanneer je dingen waarneemt. Je kunt dan steeds een nieuw mens zijn met altijd weer nieuwe mogelijkheden omdat je geest helder en fris is. Maar je moet leren om je ego te laten ’sterven’ ten aanzien van alles wat dat ego tegenkomt. Dat is de ware bevrijding, de bevrijding van innerlijke slavernij en de bevrijding van de wereld waarin je leeft. Wanneer het ego niet meer tussenbeide komt is de voorwaarde om echt te zien en echt te luisteren geschapen. Dat is de voorwaarde voor waar inzicht. Dat is de voorwaarde voor de groei naar volwassenheid en volmaakt geluk.

Het Pali woord voor meditatie is bhavana en betekent ‘mentale ontwikkeling’. Het is dus een proces, het is de beoefening van een pad dat leidt tot de opheffing van al het lijden.

De uitgangsbasis van meditatie is dat je zittend mediteert (op een kussentje, meditatiebankje, een stoel, etc.). In deze zittende meditatie leg je de basis om in je dagelijks leven dingen helderder te kunnen zien. Het is een soort basistraining voor het leven in de praktijk bij alles wat je doet. Naarmate je ‘de basistraining’ ontwikkelt, zal je oplettendheid in het dagelijks leven toenemen, je wordt zorgvuldiger, kritischer, onderzoekender van geest, etc. Doordat je dieper van geest wordt, verliezen de onbenulligheden de aandacht omdat je meer geïnteresseerd raakt in de essentiële dingen van het leven. Dat is de voorwaarde om de dingen te doen die gedaan moeten worden.

Meer lezen? klik hier!

Tags:, ,

Het is niet meer mogelijk om te reageren.