Maskers

Zou je wel anders willen, maar kan je dat eigenlijk niet? Heb je het gevoel dat je jezelf voorbij gelopen bent? Hoe heeft dat dan zover kunnen komen? Het antwoord kan dan zoiets zijn van dat we het aan de ene kant wel wisten, maar aan de andere kant toch bewust waren van onze verplichtingen. Twee kanten in één en dezelfde persoon? De ene kant die wel wist dat het aan het fout gaan was, tegenover een kant die zegt dat het werk toch afmoet.

Onze persoonlijkheid kent verschillende kanten. Persoonlijk komt van het woord ‘persona’ en dat betekent letterlijk masker. In een sollicitatiegesprek ben je in staat een ander gezicht te laten zien dan gezellig in de kroeg. Een diepgaand gesprek met iemand vraagt om een andere instelling dan dicht opeengepakt in de bus tussen allemaal vreemde mensen. De ontwikkeling van de verschillende delen van je persoonlijkheid begint zo rond je vierde levensjaar. De ‘maskers’ maken de moeilijke momenten die iedereen in zijn leven ervaart draagbaar. Elk deel van je persoonlijkheid is ooit ontstaan vanuit een positieve bedoeling. Of ze echter altijd positief blijven werken in je leven is echter de vraag. Stel je hebt een deel dat maakt dat je jezelf onopvallend kunt gedragen. Dit heeft dit je vroeger geholpen om niet in het middelpunt van de belangstelling te staan en dat gaf toen een veilig gevoel. Datzelfde deel kan er nu voor zorgen dat een hoop leuke dingen aan je neus voorbijgaan. Of wat te denken van een deel dat zorgt dat je flink van je afbijt? Vroeger voorkwam dit dat je gepest werd en gaf het je aanzien op school. Nu zou het wel eens zo kunnen zijn dat mensen dat stukje van je persoonlijkheid als kattig ervaren.

iStock_000014094261XSmallEr kan een moment in je leven komen dat de oude delen meer kwaad dan goed doen. Tijd om je ware gezicht te gaan vertonen. Dit gaat niet altijd even gemakkelijk en gaat gepaard met vallen en opstaan. Je kunt heel gemakkelijk een ‘deelpersoonlijkheid’ boven water halen. Houd het masker tegen het licht en vraag je af of je dit nog nodig hebt. Je bedankt het voor de bewezen diensten en legt het weg. Vaak heb je in je leven zoveel geleerd en ervaren dat je vele van de oude maskers niet meer nodig hebt. Natuurlijk geeft een harnas een veilig gevoel op straat maar het is soms zo ontzettend vermoeiend boodschappen doen.

Tags:

Het is niet meer mogelijk om te reageren.