Brandweer of pyromaan?

“Cholesterol is van levensbelang, het verlagen van cholesterol is vaak onnodig en schadelijk”

Prof. Dr. Walter Hartenbach

De alom heersende cholesterolfobie wordt steeds meer ter discussie gesteld. Een groeiende groep artsen en voedingswetenschappers heeft zich verenigd in THINCS: The International Network of Cholesterol Skeptics. Zij menen dat cholesterol ten onrechte is neergezet als een pyromaan die veel schade aanricht.

Brandweer of pyromaanSteeds meer onderzoek laat zien dat het juist de brandweer is die tracht een vuur te blussen. Cholesterol is een stof die in het lichaam tientallen essentiële vitale functies vervult. Het is o.a. een belangrijke bouwsteen voor cellen, het vormt de ruggengraat van verschillende opbouwende hormonen en speelt een rol in de regulering van ontstekingsreacties. De lever maakt cholesterol aan naar behoefte. Wanneer de cholesterol waarden in het bloed verhoogd zijn dan doet het lichaam dit met een reden. Sluimerende ontstekingsprocessen in onze bloedvaten lokken de cholesterolverhoging uit. Steeds meer artsen stellen dat het lichaam hiermee de schadelijke effecten van deze ontstekingen tracht te verminderen. De brandweer blust en blijkt niet de pyromaan.

Wie is dan wel de pyromaan? Meerdere brandstichters lijken actief.  Bacteriën in de mond worden verdacht. Bloedend tandvlees en een onwelriekende adem kunnen hierop duiden. Deze bacteriën kunnen sluimerende ontstekingen elders veroorzaken. Snel wisselende bloedsuikerspiegels met sterke insulinereacties worden ook verdacht van schade aan de bloedvaten. Wie dan zijn cholesterol verlaagt blijkt het bluswater weg te gooien. Prof Dr, Walter Hartenbach is hartchirurg, hij opereerde duizenden mensen met vaatlijden. Hij verwijderde vele arteriosclerotische plaques, oftewel, vaatafsluitingen,  deze blijken slechts voor 1 procent uit cholesterol te bestaan. En waaruit bestaan ze voor de rest? Littekenweefsel als gevolg van de chronische ontstekingen. Stof tot nadenken.

Tags:, , , ,

Het is niet meer mogelijk om te reageren.