Aan de wandel met je koe

“If you want to prevent bone fractures, forget the milk and take your cow for a walk”

Walter Willet, MD, DrPH

In Nederland zijn we opgevoed met de slogan van Joris Driepinter: “Drie glazen melk per dag”. Later verdween Joris uit beeld en werd melk de witte motor. Of je met drie glazen melk per dag inderdaad de motor aanzet betwijfelen wij al bijna twintig jaar. Walter Willet is een bekend professor in de epidemiologie aan de Harvard University. Het voorstel om met je koe aan de wandel te gaan komt van zijn hand. Melk blijkt namelijk helemaal niet te beschermen tegen botontkalking of botbreuken. Sterker nog, melk maakt meer kapot dan je lief is. De kalk in de melk heeft een slechte biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat ons lichaam niet goed in staat is het adequaat op te nemen. Verder blijkt melk de balans tussen botopbouwende en botafbrekende cellen te verstoren. De botafbrekers worden sterker geactiveerd dan de botbouwers. Het resultaat is zwakkere botten die eerder breken als je valt.

aan de wandel met je koeWil je botten toch sterker maken? Ga dan naar buiten. Zonlicht is essentieel voor sterke botten. Kies daarbij voor een beweegvorm die impact geeft op je gewrichten. Beetje joggen, touwtje springen, potje voetbal of tennis. Fietsen of zwemmen zorgen niet direct voor sterkere botten. Er treedt immers geen compacte belasting op. Er zwemmen weinig vissen rond met zware botten.

En waar haal ik dan mijn kalk uit? Bronwater, noten, groene groenten, sardines (mag ook uit blik) leveren je ruim voldoende kalk.

Tags:, , , ,

Het is niet meer mogelijk om te reageren.